Nalewka
10-09-2017 12:29   Janusz Ludwiczak
Wrzesień to czas zbiorów owoców. To również doskonała pora na przygotowanie zapasów zimowych, w tym również nalewki. Od dziewięciu lat w połowie sierpnia na Starym Rynku w ramach Festiwalu Dobrego Smaku odbywa się konkurs na najlepszą nalewkę. Nalewkę można zrobić z wiśni, ale również z malin, śliwek czy także z... truskawek. Przepisami na nalewki pochwalili się z nami nasi wierni Czytelnicy.

Na początek polecamy nalewki autorstwa Magdaleny Wojtas, która przygotowuje nalewki na przykład z truskawek ale i wielu innych owoców.

Każdą nalewkę przygotowuje się podobnie. Owoce zalewam w dużym słoju spirytusem na 3 tygodnie. Po tym czasie zalewam przez gazetę tę nalewkę do butelek. Wodę gotuję z torebką cukru i jak ostygnie wlewamy do słoja z owocami na kolejne 3 tygodnie. Zalewam przez gazę ponownie. Mieszam w dużym garze i rozlewam do butelek. Owoce muszą być zalane, żeby nie wystawały. Natomiast wyjątek stanowi aronia. Ją trzeba zagotować – wyjaśnia Magda Wojtas.

NALEWKA Z ARONII

Składniki:
• 2 kg owoców aronii
• 400 sztuk (ok. 30 dkg) liści wiśni
• 2 kg cukru
• 3 l wody
• 1 opakowanie kwasku cytrynowego
• 1 litr spirytusu.

Przygotowanie:
Umytą aronie i liście wkładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i wodę, a następnie gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Następnie garnek, gdzie znajduje się nasza nalewka z aronii, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na dobę. Po tym czasie przecedzamy, dodajemy spirytus i kwasek cytrynowy i rozlewamy do butelek. Następnie odkładamy na jakiś czas do piwnicy (im dłużnej nasza nalewka z aronii i wiśni stoi, tym lepsza jest w smaku).

Magda Wojtas


Z kolei Maciej Gładysz przesłał nam przepis na nalewki: agrestową, aroniową, porzeczkową i ziołową, a także jak przygotować: malinówkę, pigwówkę i żurawinówkę.

Agrestowa
Składniki:
• 1 kg dojrzałego agrestu;
• ½ kg cukru;
• ½ litra spiritusu
• można dodać laskę wanilii i kawałek korzenia imbiru (wielkość kciuka).
Przygotowanie:
Agrest myjemy, obieramy z ogonków i szypułek. Wkładamy do słoja i lekko miażdżymy, by owoce popękały. Dodajemy cukier, wanilię, obrany ze skórki imbir i zalewamy spirytusem. Szczelnie zamykamy i stawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu.
Po dwóch tygodniach cedzimy nalewkę przez sito, a następnie filtrujemy przez gazę . Dodać 0,5 litra wody. Zlewamy do butelek, zamykamy i odstawiamy na pół roku do piwnicy lub w inne ciemne i chłodne miejsce.

Aroniowa:
Składniki:
• 1 kg aronii;
• 120 szt. liści z wiśni;
• 1 kg cukru;
• cukier waniliowy;
• 1 łyżeczka kwasku cytrynowego;
• litr wody;
• ½ litra spiritusu.
Przygotowanie:
Aronię i liście wiśni umyć, wrzucić do garnka i zagotować. Po 10 min. od zagotowania wrzucić cukier, cukier wanilinowy i gotować jeszcze 10 min. Na koniec dodać kwasek cytrynowy i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić, dodać 0,5 l spirytusu, rozlać do butelek. Nalewka im dłużej stoi tym będzie lepsza.

Porzeczkowa:
Składniki:
• 1 kg dojrzałych ale nie przejrzałych owoców czarnej porzeczki;
• 0,5 kg cukru;
• 0.5 l wódki;
• 0,5 l spirytusu.
Przygotowanie:
Umyte i osuszone owoce zasypujemy cukrem. Gdy puszczą nieco soku i cukier się nieco rozpuści dolewamy wódkę i spirytus. Szczelnie zakręcamy. Co jakiś czas mieszamy w celu całkowitego rozpuszczenia cukru nie otwierając słoika. Po około 1-2 miesiącach odcedzamy i przelewamy do butelek. Ostawiamy do leżakowania.

Malinówka:
Składniki:
• maliny-1kg;
• spirytus-0.5l;
• cukier-0,5kg;
Przygotowanie:
Maliny przesypujemy cukrem i umieszczamy w słoiku zakręcamy trzymamy w temperaturze pokojowej 2-3 dni aż puszczą dużo soku. Gdy maliny puszczą sok zalewamy alkoholem i odstawiamy na tydzień. Po tym czasie zlewamy płyn, owoce odciskamy i otrzymany sok łączymy ze zlanym alkoholem, filtrujemy dokładnie przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 miesięcy.

Pigwówka:
Składniki:
• 1 kg pigwowca;
• 1 litr spirytusu;
• 1 kg cukru;
Przygotowanie:
Owoce pigwowca pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na jeszcze mniejsze kawałki. Następnie wrzucić do słoja i przesypać cukrem. Trzymać w temperaturze pokojowej 2-3 dni aż puszczą dużo soku i cukier się rozpuści. Gdy pigwowiec puści sok zalać alkoholem i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn, owoce odciskamy i otrzymany sok łączymy ze zlanym alkoholem, przefiltrować i przelać do butelek.

Pigwówka z aromatem waniliowo-pomarańczowo-rumowym
Składniki:
• 1 kg pigwowca;
• ½ litra spirytusu;
• 0,25 litra rumu;
• laska wanilii;
• skórka z jednej pomarańczy;
• 3 goździki;
• 1 kg cukru.
Przygotowanie:
Owoce pigwowca pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na jeszcze mniejsze kawałki. Natępnie wrzucić do słoja i przesypać cukrem, dodać przekrojoną laskę wanilii. Trzymać w temperaturze pokojowej 2-3 dni aż puszczą dużo soku i cukier się rozpuści. Gdy pigwowiec puści sok zalać alkoholem, dodać skórę z pomarańczy i goździki i odstawić na 4 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn, owoce odciskamy i otrzymany sok łączymy ze zlanym alkoholem, przefiltrować i przelać do butelek.

Żurawinowa:
Składniki:
• 1 kg żurawin;
• 500 ml wódki;
• 1 l spirytusu;
• 500 g cukru.
Przygotowanie:
Owoce należy najpierw wymrozić w zamrażalniku przez dwa dni, następnie rozmrozić zmielić lub zmiksować i wraz z cukrem zalać w słoju alkoholem, a następnie odstawić na cztery tygodnie w ciepłe miejsce. Po upływie miesiąca nalew przecedzić, odcisnąć i przefiltrować, a następnie przelać do butelek i odstawić na trzy miesiące do piwnicy.

Ziołowa:
Składniki:
• mięta pęczek;
• melisa pęczek;
• anyż 2 szt.;
• kolendry 2 łyzki;
• wanilia 1 szt. ;
• cukier 1 - 2 szklanki;
• spirytus ½ litra.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przełożyć do słoja i zalać spirytusem. Słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 3 - 4 dni. Od czasu do czasu wstrząsnąć słojem.
Po 4 dniach zagotować cukier z 0,5 litra wody (gotować około 15 minut). Przestudzony syrop wlać do słoja z ziołami i alkoholem. Ponownie zakręcić i odstawić. Po tygodniu przecedzić nalewkę przez bibułkę lub papierowy filtr, przelać do butelki. Nalewka gotowa.

Maciej Gładysz


Nasi Czytelnicy – Magda Wojtas i Maciej Gładysz za przesłany przepis otrzymują zaproszenie na koncert "La La Land", podczas którego będzie można usłyszeć unikalne, oryginalne wokale Emmy Stone, Ryana Goslinga i Johna Legenda ze ścieżki dźwiękowej filmu, połączone z muzyką na żywo.

Nagrody w konkursie ufundował organizator koncertu, Sollus Entertainment


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Nick: (max. 40znaków)

Treść komentarza:

Wpisz kod z obrazka: (cyfry i litery a-f)

REGULAMIN:
Publikowane komentarze odzwierciedlają osobiste poglądy ich autorów, którzy ponoszą wyłączną odpowiedzialność za ich treść. Wpisy naruszające polskie prawo, dobra innych osób, zawierające słowa powszechnie uznane za wulgarne oraz nie związane bezpośrednio z komentowanym tekstem będą kasowane. Niedopuszczalne jest również zamieszczanie w treści komentarzy linków do innych stron internetowych, reklam oraz danych osobowych i adresowych osób prywatnych i firm. Komentarze ukazują się na stronie po akceptacji przez moderatora, co nie zwalnia ich autorów od odpowiedzialności za wygłaszane treści.
Aktualności
Niezapominajka
20

lis

do 23-11-2017
Inkubator Kultury Pireus ul. Głogowska 35
Wystawa rękodzieła
w godz. 11:00-18:00

22

lis

do 25-11-2017
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Glass - Targi Branży Szklarskiej
Stone - Targi Branży Kamieniarskiej

23

lis

17:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
"Żabi koncert"- przedstawienie na podstawie książki Mirosławy Piechoty w wykonaniu grupy teatralnej „Zróbmy teatr” działającej przy Szkole Podstawowej nr 74
Koncert Zespołu "Pasja"
Muzyczny Cz

24

lis

Hala widowiskowo-sportowa Arena ul. Wyspiańskiego 33 Park Kasprowicza
Targi edukacyjne "Arena Zawodów" w godz. 10:00-15:00

17:00
Galeria Fotografii Pix.House ul. Głogowska 35a
Xprint - festiwal książek fotograficznych

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: